Hvad er symptomerne på stress?

Stress er desværre en sygdom, der ses oftere og oftere blandt danskerne. Vi vil gerne præstere så godt som muligt i skolen, blandt venner og familie og på arbejdspladsen, og nogle gange er forventningerne til os selv alt for høje og urealistiske. Stress er en sygdom, der kan påvirke både kroppen og psyken, og symptomerne er derfor mange. Her er, hvad du bl.a. skal være opmærksom på.

Symptomer på stress

Vi mennesker er forskellige, og derfor har vores kroppe forskellige måder at vise stress på. Hvis vi ser overordnet på stress, så kan de generelle stresssymptomer vise sig som irritabilitet, aggressiv adfærd og utålmodighed. Her kan man nemt komme i konflikt med andre mennesker. På den anden side kan stress dog også vise sig ved, at personen bliver tilbagetrukket, har let til gråd og ikke tager initiativ til noget. Ved begge stressprofiler spiller manglende kontrol, overblik og energi en rolle.

Stress kommer altså i mange former og kan vise sig både fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt. Det er derfor vigtigt, at man er opmærksom, for en anden persons stresssymptomer er ikke nødvendigvis magen til dine egne.

Fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt

De fysiske symptomer kan f.eks. være spændinger i nakken, mavesmerter, kvalme, hjertebanken, svedeture og hovedpine. De kan endda også omfatte eksem, vægttab og forhøjet blodtryk.

Ved de psykiske stresssymptomer kan der bl.a. opstå søvnproblemer, rastløshed, tristhed, hukommelsesbesvær, manglende appetit og sexlyst samt magtesløshed. Samtidig kan det fæste sig som angst og depression.

Undgåelse af socialt samvær, ubeslutsomhed, voldsomme følelsesudbrud, manglende engagement og konflikter er bare få af de adfærdsmæssige stresssymptomer.

Nogle meget typiske og generelle adfærdsændringer, som man skal holde øje med, er de tre S’er. De treS’er dækker over Søvn (dårlig søvn), Social (manglende lyst til socialt samvær) og Sex (manglende sexlyst).

Hvad du kan gøre?

Det er meget vigtigt, at man tager stresssymptomerne alvorligt. Afhjælpes de ikke, kan det få alvorlige konsekvenser som f.eks. nervesammenbrud, hukommelsessvigt, depression eller blodpropper. Derfor kan det i sidste ende også være med døden til følge.

Men hvad kan man gøre for at afhjælpe stressen? En god måde at komme stressen til livs på er at hyre en professionel stresscoach, som forstår dig og kan guide dig gennem et stresscoachingforløb. En stresscoach kan gennem samtaler og hjælp-til-selvhjælp gradvist hjælpe dig af med dine stresssymptomer, så du naturligt kan vende tilbage til et stressfrit liv. En stresscoach står klar med støtte og vejledning og kan være den klippe, du har brug for.

Stressfri.com v/ Heidi Jørgensen

Præstøvej 78

4640 Faxe