Sådan fungerer medicinsk akupunktur

Døjer du med smerter i muskler og led, og søger du behandling herfor? Så er medicinsk akupunktur i Vejle måske lige løsningen for dig. Medicinsk akupunktur er videnskabeligt dokumenteret til at være en yderst effektiv smertestillende behandlingsform af muskler og led – uanset hvad smerten skyldes, og om du tror på akupunktur eller ej. Vi søger nedenfor at gøre dig klogere på, hvad medicinsk akupunktur er, samt hvordan det virker. 

Medicinsk akupunktur

Hvad er medicinsk akupunktur?

Medicinsk akupunktur kaldes ofte også triggerpunkt-akupunktur. Behandlingen bygger på teoretisk funderet viden indenfor patologi og neurofysiologi og er en velkendt medicinsk diagnostik for autoriserede fysioterapeuter. Medicinsk akupunktur er en afart, og vestlig fortolkning, af den kinesiske tanke om yin-yang diagnoser ud fra et balancebegreb. I medicinsk – eller vestlig – akupunktur tages der imidlertid ikke udgangspunkt i kroppens balancetilstande, men snarere i medicinsk diagnostik og neurofysiologiske forklaringsmodeller.

Medicinsk akupunktur kaldes, som nævnt ovenfor, også triggerpunkt-akupunktur. Behandlingsformen har fået dette navn, fordi det primært er en lokal behandling, der fokuserer på enkelte og meget specifikke områder af kroppen for effekt – såkaldte triggerpunkter. Et triggerpunkt er et hårdt, ømt og spændt område i en muskel, også kaldet en myose, der opstår grundet træthed og overbelastning af musklen. Myosen forårsager en lokal ophobning af affaldsstoffer, hvilket medfører nedsat blodgennemstrømning, som igen fører til lokal iltmangel til musklerne. På grund af en udpræget iltmangel udvikles en inflammationstilstand, der sænker smertegrænsen, så man får ondt.

Hvordan virker behandlingen?

Når man indsætter nåle i akupunkturpunkterne, hjælper de ved at stimulere nervesystemet til at udskille en række biokemiske stoffer. Disse stoffer medvirker at blodkarrene udvides lokalt i det specifikke behandlingsområde og følgelig øges den før nedsatte blodgennemstrømning. Nålene stimulerer de nervebaner, der løber fra det lokale behandlingssted til hjernen. Denne transmission medfører en øget produktion af endorfiner og en række andre kemiske stoffer, der virker både smertestillende og selvregulerende på kroppens systemer. Herved sker der en nedsættelse af smerteimpulsen, så den lokale smerte lindres.

Hvad er medicinsk akupunktur en effektiv behandlingsform imod? 

Medicinsk akupunktur kan være en ideel behandlingsform for mange forskellige smertetilstande. Behandlingsformen har blandt andet en dokumenteret effekt på:

  • Ophævelse af muskelømhed
  • Skinnebensbetændelse
  • Achilleseneskader
  • Rygsmerter
  • Spændingshovedpine
  • Tennisalbue/musearm
  • Slidgigt i hofter og knæ

Lider du af en af de ovenstående sygdomme eller smerteformer, vil medicinsk akupunktur være en oplagt behandlingsform. Medicinsk akupunktur er efterhånden en udbredt og anerkendt behandlingsform, hvorfor mange fysioterapeuter i Vejle efterhånden udbyder den effektive behandling.

 

Havnegadens Fysioterapi
Havnegade 28
7100 Vejle
91 52 99 99