Hvad skyldes langsynethed?

langsynethed

Langsynethed rammer rigtig mange mennesker og beskriver den lidelse, at man har svært ved at se ting klart, der ligger i nærheden af ens synsfelt. Langsynethed hedder på fagsprog hypermetropi, og kan behandles med enten kontaktlinser, briller eller laserbehandling. Nedenfor følger en mere detaljeret beskrivelse af, hvorfor mange bliver langsynede – og hvad det egentlig betyder.

Hvilke symptomer kan forekomme?

Personer der er langsynede vil altid skulle fokusere ekstra meget på at se ting, der er i nærheden af deres øjne. Af denne grund vil øjnene være under konstant anstrengelse, og dette vil medføre øjentræthed, hovedpine og almindelig træthed. Disse symptomer vil ofte forekomme, hvis den langsynede person læser komplicerede tekster i fagbøger, tegner eller skriver meget. Hvis man oplever, at man skal knibe øjnene meget sammen for at se ting i nærheden, kan det være et symptom på langsynethed og man bør straks kontakte en øjenlæge. Der er forskellige former for langsynethed, og derfor er det i sidste ende kun en autoriseret øjenlæge, der kan bedømme, hvor slemt det egentlig står til med synet. 

Langsynethed hos børn

Børn der døjer med langsynethed, har ofte anderledes symptomer end voksne. Børn fra 0-4 år kan overkomme langsynethed, fordi deres øjne stadigvæk har muligheden for at fokusere bedre end voksnes, og dermed kompensere for tilstanden. Derimod skal man være varsom, hvis barnet begynder at vise tegn på skelen i en ung alder. Dette gælder især børn fra 0-6 års alderen. Dette er den kritiske alder for skelen, og hvis barnet ikke bliver behandlet i god tid kan man risikere, at barnet får et såkaldt dovent øje. Et dovent øje vil aldrig blive normalt igen, så sørg altid for at besøge en autoriseret læge, hvis du er det mindste i tvivl om hvorvidt der er tale om synsnedsættelse.

Hvordan undersøger man langsynethed?

Diagnosen vil ofte blive stillet med en såkaldt autorefraktor. En undersøgelse af øjnene kan gøres helt simpelt ved enten at besøge en optiker eller en øjenlæge. En autorefraktorundersøgelse betyder, at man kigger på et billede, nogle tal eller en genstand gennem en maskine, samtidig med at computeren måler synsstyrken af ens øje. Computeren måler nøjsomt, hvor alvorligt det er, hvorefter lægen kan stille en præcis diagnose. En mere simpelt måde at undersøge langsynethed er ved, at holde et svagt plusglas foran øjnene og derefter kigge på en tal- eller bogstavtavle.

Denne undersøgelsen vil også afsløre graden af langsynethed. Optikeren, eller øjenlægen skal blot justere glassets styrke indtil tallene, eller bogstaverne begynder at blive sløret. Denne metode er ikke så præcis som den første, men er stadig ofte benyttet og koster i de fleste tilfælde mindre.

 

Peter Brincker – Øjenkirurg

Jægersborg Alle 14, 1.sal.

Charlottenlund 2920

39640958