Grå stær rammer mange danskere

Øjne

 

Grå stær er typisk aldersbetinget og rammer rigtig mange danskere på årsbasis og ca. halvdelen af de 75-årige rammes af sygdommen. Grå stær er en øjensygdom som i bund og grund er uklarheder i øjets linse og en ubehandlet grå stær kan i værste tilfælde ende ud i grøn stær. Heldigvis er det de færreste, der i Danmark får konstateret grøn stær, da de fleste mennesker har henvendt sig til lægen lang tid inden, at tilstanden når så langt. Desværre kendes de nærmere omstændigheder omkring selve processen og forstadierne til grå stær endnu ikke. Behandlingsformen kan være en grå stær operation.

 

Symptomerne på grå stær

Symptomerne ved grå stær kan komme over længere perioder og nogle lægger derfor næsten ikke mærke til, at signalerne og symptomerne viser sig. Andre mennesker vil kunne mærke en kraftig ændring af synet i løbet af nogle få uger.

  • Nedsat syn på både lange og korte distancer
  • Blændingsgener ved  stærkt lys i mørke omgivelser
  • Sløret syn
  • Ændringer i farveopfattelse

Det skal dog nævnes, at du ikke nødvendigvis har grå stær hvis du oplever en eller flere af disse symptomer. Det anbefales derfor, at du opsøger din læge hvis du oplever, at dit syn har ændret sig.

 

Sådan behandles grå stær
Når din læge har lavet en øjenundersøgelse af dine øjne og deres linse og konkluderer grå stær, så kan du blive henvist til en øjenlæge som vil kunne udføre en operation hvis du ønsker det. Øjenlægen vil samtidig også finde ud af, hvilket stadie den grå stær er på, for man vil ikke operere unødvendigt.

 

Der findes endnu ingen måder hvorpå man kan forebygge grå stær, men tilgengæld kan man forsinke udviklingen ved at indtage A, C og E vitaminer.
Operationen foregår ved brug af mikrokirurgi, og kirurgen laver et lille hul i øjet hvorefter øjets linse bliver ødelagt og suget ud i småstykker. Efterfølgende erstattes den gamle linse med en ny plastiklinse, som er tilpasset den styrke du har behov for. Operationen tager omkring 15-20 minutter, den foregår i lokalbedøvelse og du kan derfor tage hjem umiddelbart efter operationens afslutning.

 

Efter operationen skal du dryppe øjet med øjendråber som indeholder binyrebarkhormon for at undgå at kroppen udstøder det indsatte fremmedlegeme, og antibiotika for at sikre at der ikke kommer infektion i øjet.
     

Privatklinik Hørsholm I/S
Usserød Kongevej 93
2970 Hørsholm
31 51 23 33